Πως αναπτύσσονται οι κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών προσχολικής ηλικίας μέσω των playdate - School Psychologist

Πως αναπτύσσονται οι κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών προσχολικής ηλικίας μέσω των playdate

Πως αναπτύσσονται οι κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών προσχολικής ηλικίας μέσω των playdate.

            Παλαιότερα βλέπαμε παιδιά όλων των ηλικιών στους δρόμους με πατίνια και ποδήλατα, άλλα τρέχοντας, να παίζουν να φωνάζουν και να διασκεδάζουν. Στις μέρες μας, συχνά οι γονείς, κανονίζουν μια συνάντηση με φίλους των παιδιών για να παίξουν μεταξύ τους. Αυτό ονομάζεται playdate. Σίγουρα αυτό γινόταν και στη δική μας παιδική ηλικία, αλλά τότε δεν είχε όνομα. Αφού πλέον οι ρυθμοί της ζωής μας δεν μας επιτρέπουν να βρισκόμαστε με τους φίλους μας όποτε θέλουμε, τότε ας δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις συναντήσεις για να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών μας.

            Αρχικά, ρωτήστε το παιδί σας με πιο φίλο από το σχολείο του θα ήθελε να παίξει. Καλέστε στο σπίτι σας φίλους που έχουν και αυτοί παιδιά, ή προσπαθήστε να γνωρίσετε άλλους γονείς στο πάρκο, ή στον περίπατό σας στη γειτονιά. Με αυτό τον τρόπο κοινωνικοποιήστε κι εσείς. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να είναι της ίδιας ηλικίας αλλά κοντινής. Παιδιά μεγάλης ηλικιακής διαφοράς δεν θα έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.

            Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορείτε να οργανώσετε μια τέτοια συνάντηση. Εάν τα παιδιά συναντώνται για πρώτη φορά, τότε ίσως μπορείτε να βοηθήσετε με το να οργανώσετε μια-δύο δραστηριότητες ώστε να απασχοληθούν και να αλληλοεπιδράσουν, όπως ένα τραπεζάκι με μπογιές, πλαστελίνες και άλλες κατασκευές. Ο δεύτερος τρόπος είναι να αφήσετε τα παιδιά να παίξουν με ότι και όπως θέλουν.

            Εάν τα παιδιά διαφωνούν μεταξύ τους, μην εμπλακείτε. Αφήστε τους να λύσουν το πρόβλημα μόνα τους. Έτσι αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους για επίλυση προβλημάτων και διάλογο. Μην επεμβαίνετε συνεχώς στο παιχνίδι τους δίνοντας οδηγίες ή διορθώνοντας τη φαντασία τους ή τη γλώσσα τους.

            Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι, υπερ-ήρωες ή αστυνομικοί, χορευτές ή γιατροί. Χρησιμοποιούν αντικείμενα σαν εργαλεία, ή αεροπλάνα. Μιλούν, γελούν, τρέχουν, σκαρφαλώνουν. Μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα για να επικοινωνήσουν και να λύσουν τις διαφορές τους. Τα οφέλη είναι πολλά για τη ψυχική υγεία των παιδιών. Αφήστε τα παιδιά σας να κοινωνικοποιηθούν και εάν δυσκολεύονται, ένας τρόπος να βοηθήσετε είναι αυτός. Απλά οργανώστε ένα playdate.

Post Your Comment

Our Services

Contact Info